De laatste jaren zijn er veel nieuwe technieken bijgekomen en bij BLiS nemen we graag kennis van ontwikkelingen op tech-gebied zodat we voor nog betere solutions kunnen zorgen voor ons klanten. Zo houden we ons nu bezig met de vraag welke techniek we gaan gebruiken om de nieuwe generatie apps te maken. React is geschikt voor zowel websites als apps, vandaar dat we ons oor te luisteren legden bij React Amsterdam. Voor deze conferentie kwamen frond-end developers uit de hele wereld bij elkaar om zich onder te dompelen in de wereld van React. Onze Bram en Rob waren erbij en delen hun insights met je.
1: Baby steps
Het is prima om klein te beginnen. Jessica Chan van Pinterest illustreerde dat mooi in haar talk over de migratie van Pinterest. Als je als groot bedrijf een heel platform wilt migreren naar nieuwe techniek, dan moet dat stapsgewijs, niet alles hoeft in een keer. En stapsgewijs overstappen: dat kan prima met React.
2: Neem de gebruiker mee.
Als je overstapt op een nieuw framework loop je kans herkenbaarheid te verliezen voor je gebruikers. We leerden van het voorbeeld van Pinterest hoe belangrijk het is om van tevoren goed na te denken over het plan van aanpak: hoe zorg je dat veranderingen geen negatieve invloed hebben? Blijf je herkenbaar voor de gebruiker? En gaan mensen het platform of de applicatie meer en beter gebruiken als het sneller wordt?
3: Kiezen hoeft niet altijd.
Moet je persé all the way gaan? Wij denken van niet. Zo is de website van Instagram bijvoorbeeld gebouwd in React en is de app Native en React Native. Dat werkt prima samen.
4: Wees creatief
Experimenteren kan op veel manieren. Zo zagen we hoe Ken Wheeler tijdens zijn talk ‘Fun with fiber custom renderers’ code schreef voor een virtueel mengpaneel waarmee hij vervolgens muziek maakte. We gaan er zelf ook in het klein al mee experimenteren en hebben de intentie om meer te doen met React. Zo is het bijvoorbeeld goed mogelijk om een klein onderdeel van een app of website alvast in React te maken. Wij zeggen: probeer het gewoon! (Leuk experiment: Tetris in React!)
5: Blijf nieuwsgierig
Fiber is een onderdeel van React dat nog in ontwikkeling is. Wij houden deze ontwikkeling natuurlijk nauwlettend in de gaten. Komende tijd zullen er vast nieuwe projecten voorbijkomen waarbij we onze opgedane inzichten kunnen gaan gebruiken. Voordeel is dat we straks zowel een website als app kunnen maken in één taal: React (en React Native).
We zijn in ieder geval geïnspireerd om aan de slag te gaan met React. De komende tijd zullen we ongetwijfeld meer en meer op React gebaseerde webapplicaties gaan ontwikkelen.
Samen met Bram en Rob nu al bouwen aan innovatieve digitale oplossingen? Check onze vacatures!